Assessores Tema 1: «Els grups de suport a la lactància materna»

Les usuàries d’un grup de suport “mare a mare”

El motiu que porta a cada mare a incorporar-se a un grup d’ajuda mútua pot ser molt diferent d’una dona a una altra.

Les participants d’un grup tenen oportunitat, no només de parlar dels motius, els desigs i les expectatives que les han dut a reunir-se, sinó també de les seves preocupacions, angoixes, dubtes i dificultats.

Els motius poden ser diversos:

  • Conèixer’s millor a si mateixa.
  • Obtenir informació relativa a la lactància o al seu problema en concret.
  • Trobar comprensió d’altres persones que es troben en la mateixa situació.
  • Donar suport a altres mares usuàries del grup.
  • Aclarir la informació que ja té.
  • Sortir del propi aïllament.

En general, i segons les dades recollides per diferents associacions prolàctancia, les assistents solen ser dones treballadores, amb un nivell cultural mitjà-alt, estudis superiors i amb una edat compresa entre els 25 i els 45 anys.

Algunes hi assisteixen embarassades per buscar informació i prevenir possibles problemes, però la gran majoria hi assisteixen ja després del part. Tot i que a vegades apareixen mares a les quals tot els va bé i volen compartir-lo, és més freqüent que una mare no es plantegi assistir a un grup de suport fins que es troba amb una dubte o una dificultat a sobre.

Algunes hi assisteixen puntualment, altres al llarg d’un període més llarg, ja que segons van creixent els seus fills van sorgint nous dubtes i necessitats de suport o d’informació. En alguns casos, una mare ve amb el seu primer fill i repeteix amb els següents o bé torna a quedar-se embarassada sense haver deixat d’assistir al grup des de l’embaràs o naixement del fill anterior.

Encara que totes assisteixin al grup acompanyades dels seus fills lactants (o futurs lactants en el cas de les embarassades), algunes prefereixen també venir, o bé en totes les ocasions o bé de forma puntual, acompanyades de la seva parella, de familiars o d’amigues.